Råd och Tips

Är du utsatt för våld?

Om du är skadad eller rädd - ring polisen 112!

Kontakta
Kontakta socialtjänsten, sjukvården och kvinnojour för rådgivning. Se till att få dina skador dokumenterade. Det har du nytta av framöver.

Sök utomstående hjälp
Det är viktigt att du söker utomstående hjälp, dock inte gemensamma samtal, då dessa innebär en stor fara för dig.

Förbered en säkerhetsplan
Planera vad du ska göra och vart du ska ta vägen vid fara. Det kan vara farligt att tala med barnen om att du planerar att fly, partnern kan få veta. Göm extra nycklar på en säker plats. Göm alltid extra pengar för oväntade utgifter i samband med att du lämnar hemmet. Ha alltid en lista med viktiga telefonnummer gömda tillsammans med pengarna. Försök spara så mycket pengar du kan på ett bankkonto för att ha reservpengar tillhands.

När du lämnar hemmet
- är det absolut viktigaste att du själv och barnen är i säkerhet. Om du måste fly snabbt är det bra att ha en flyktväska packad i förväg.

Kvinnojourens boende
- är en säker plats, där du kan vila upp dig och planera för framtiden. Du kan få stanna kortare eller längre tid, beroende på när du hittar annat boende. På kvinnojouren får du den hjälp du behöver. Du har också möjlighet att träffa andra kvinnor som varit i samma situation som du själv. Även om du inte planerar att lämna ditt hem kan du ringa till oss för att prata om din situation.

Tänk på att…

Hemlighet är till skada
Skäms inte för att diskutera dina problem med personer som anser att misshandel är oacceptabelt. Du behöver allt stöd du kan få. Kom ihåg att din partners handlingar inte är ditt ansvar. Skäms inte för att berätta för någon att du blir utsatt för våld. Det är inte ditt fel.

Var försiktig! En våldsam partner är farlig!

Om du är utsatt
- för våld och hot i ditt förhållande och ännu inte bestämt dig för att lämna, ska du veta att oavsett vilka skäl du har för att stanna, förtjänar du inte att bli misshandlad!


Ring. 0320 - 351 51

Hemsida av Webbolo