HemAktuelltSkyddat boendeRåd & tipsFakta om våldStöd & hjälpOm ossArkivKontakter

Manifestation med dockhusmöbler

Manifestation med dockhusmöbler

Under natten till den 23 april har dockskåpsmöbler placerats ut runt om i landet. Det är Roks jourer runt om i landet, från norr till söder som har skapat dessa installationer. Vi på Kvinnojouren i Mark, Svenljunga och Tranemo har placerat ut installationer i Skene, Kinna, Tranemo och Svenljunga.

Installationerna symboliserar inte bara hemmet, den plats där kvinnor och barn blir utsatta för hot och våld utan också Kvinno- och tjejjourer som är en trygg plats där vi får finnas bortom mäns våld och förtryck. Vi ställer ut dessa rum som en påminnelse om att en annan värld är möjlig. Ta tjej- och kvinnojourernas kunskap på allvar! Fler foton på installationer finns på #denandrapandemin eller på Roks Instagram.
Vi tackar Erikshjälpen i Skene för att de skänkte dockskåpsmöbler till oss! Tack för att ni stöttar vårt arbete med att skydda barn och kvinnor från våld!

Kvinnojouren agerar efter senaste tidens mord

Efter fem mördade kvinnor på tre veckor – nu startar Kvinnojouren en manifestation med dockhusmöbler.

– De symboliserar att det är i hemmet våldet sker, säger Ulla-Karin Hultqvist, Kvinnoujouren i Mark, Svenljunga och Tranemo.
Mark • Torsdag 16:58
”Många gånger är barnen kvar i hemmet där pappan utsatt mamman för våld. De här hemmen ska symbolisera både hemmet som en trygg plats men också att det är platsen där våldet ofta sker”, säger Ulla-Karin Hultqvist, Kvinnoujouren i Mark, Svenljunga och Tranemo.
Borås Tidning
Malin Larsson
I de fem mycket uppmärksammade fallen är de misstänkta gärningspersonerna i minst tre fall män som kvinnorna haft en relation med.
– Nu har vi verkligen fått nog – fem kvinnor mördade. Vår organisation har länge kämpat mot att kvinnors rätt till liv inte väger lika tungt som mäns, och nu är det mer aktuellt än nånsin, säger Ulla-Karin Hultqvist.
Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige uppmanar nu till nya starka krafttag för att stoppa våldet som drabbar kvinnor och barn.
Natten till fredag sätts små minihem i form av dockskåpsmöbler ut på platser runt om i Mark, Svenljunga och Tranemo.
De här minihemmen placeras ut i Sjuhärad under natten till fredag.
Under fredagen fortsätter aktionen på sociala medier under namnet ”Den andra pandemin”.
– Våldet har alltid funnits där men vi ser ju tydligt att det ökar under pandemin. Vårt boende är fullt. Fler kvinnor söker sig hit och vi ser en markant ökning av samtal både från kvinnor och från oroliga anhöriga och vänner, säger Ulla-Karin Hultqvist.
Morden är längst ut på våldsspiralen men det är så mycket våld innan dess. 

-Ulla-Karin Hultqvist

Dockhushemmen är kombinerade med en lista på krav som organisationen har för ett tryggt liv för kvinnor och barn.
Bland annat kräver man forskning om teknik och bevissäkring rörande mäns våld mot kvinnor och en lagstiftning och rättstillämpning om våld, vårdnad och umgänge som skyddar kvinnor och barn från våldsamma pappors kontroll.
– Många som bor hos oss vet hur det är att vara kontrollerade, hotade och förföljda, det är många kvinnors vardag. Morden är längst ut på våldsspiralen men det är så mycket våld innan dess som vi inte ser, säger Karin Hultqvist.
Hemsida av Torggruppen